Kwantowe liczenie bez uruchamiania komputera

1 września 2015, 11:32

Efekt kwantowy powoduje, że możliwe jest stworzenie komputera kwantowego, który wykonuje obliczenia, mimo że nie pracuje. Dotychczas efektywność takiego procesu, zwanego CFC (counterfactual computation), była ograniczona do 50%, co znacznie utrudniało jego zastosowanie w praktyce



Chemiczny wirus do dostarczania leków

31 sierpnia 2015, 10:32

Opierając się na zasadach działania wirusów, naukowcy z Uniwersytetu w Strasburgu opracowali polimerowe wirusy chemiczne, które dostarczają do komórek leki.


Stymulacja magnetyczna zmniejsza częstość moczenia nocnego

24 sierpnia 2015, 12:13

Powtarzalna stymulacja magnetyczna korzeni krzyżowych (ang. repetitive sacral root magnetic stimulation, rSMS) zmniejsza częstość moczenia nocnego.


Halucynacje po wpatrywaniu się w czyjeś oczy

20 sierpnia 2015, 06:22

Dziesięć minut wpatrywania się w czyjeś oczy w słabo oświetlonym pomieszczeniu wystarczy, by mieć zmienione stany świadomości, w tym widzieć zniekształcone twarze, a nawet potwory.


Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu

4 sierpnia 2015, 10:49

Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).


Ceramidaza - enzym, który zwiększa insulinowrażliwość

17 lipca 2015, 12:13

U myszy z cukrzycą zwiększenie poziomu enzymu zwanego ceramidazą przywraca normalną wrażliwość na insulinę.


Bezpieczna medyczna marihuana?

10 lipca 2015, 10:16

Naukowcy z Univeristy of East Anglia (UEA) i Universitat Pompeu Fabra zdołali opracować sposób na bezpieczne użycie medycznej marihuany. Ich metoda na razie działa na myszach, ale uczeni mają nadzieję, że uda się ją zastosować u ludzi.


Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce

29 czerwca 2015, 11:15

Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.


Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

23 czerwca 2015, 10:52

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.


Nowy cel leków na osteoporozę

12 czerwca 2015, 12:29

Naukowcy z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zidentyfikowali nową metodę indukowania rozwoju osteoblastów (komórek kościotwórczych) u pacjentów z osteoporozą.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy